Introducció a la teoria del disseny i l'art


Espai disponible
també per a Smartphones

El estructuralismo (1968)
Jean Piaget:
(Neuchâtel, Suïssa, 9 d'agost de 1896 - Ginebra, 16 de setembre de 1980)
Jean William Fritz Piaget va ser un psicòlegexperimental, filòsof i biòleg suís interessat en l'epistemologia genètica i famós per les seves aportacions en el camp de la psicologia evolutiva, els seus estudis sobre la infància i la seva teoria del desenvolupament cognitiu.
Va publicar diversos estudis sobre psicologia infantil i, basant-se fonamentalment en la detallada observació del creixement dels seus fills.
Va elaborar una teoria de la intel·ligència sensorial-motriu que descriu el desenvolupament gairebé espontani d'una intel·ligència pràctica que sustentada en l'acció.
Piaget va afirmar que els principis de la lògica comencen a desenvolupar-se abans que el llenguatge (va experimentar amb les seves filles i les va analitzar des de petites) i es generen a través de les accions sensorials i motrius del bebé en interacció i interrelació amb el medi, especialment amb el medi sociocultural.
VOCABULARI
- Aferència (45): allò relacionat amb els estímuls sensitius que arriben a la mèdul·la espinal.
- Fortiori (85) : Amb més raó.
- "Coercitivas" (124): Reprimides, que reprimeixen.
- Contingents (193): que pot succeïr.
- Abstraccions reflexives (223): Quan un subjecte extreu informació de les seves pròpies accions sobre un objecte. Experimentació.
- Semiòtica (262): (funció semiòtica) és la representació d'alguna cosa per mitjà d'un significant i que només serveix per a tal representació. Es dóna en nens majors de dos anys.
- Postrera (329): Últim en una fila o sèrie.
- Cognoscitiva (340): que és capaç de conèixer.
- Epistèmic (346): Conjunt de coneixements que condicionen les formes d'entendre i interpretar el món en determinades èpoques.
1. Quines objeccions té Piaget a les estructures concebudes pels psicòlegs de la Gestalt?
Piaget té vàries objeccions respecte a les lleis de la Gestalt.
Per començar, critica que sí que la psicologia del pensament general té en compte la relació entre el pensament i la lògica però només en els adults i no té en compte les característiques que té l'infant de cara a l'aprenentatge (52-57). Diu que la Gestalt és massa generalista (74-76) i que les estructures que diu aquesta que venen creades no tenen un fonament clar i raonable (85-86). El psicòleg també pensa que s'ha d'emfatitzar la importància del subjecte (80-81) i que aquest amb la seva actuació i estructuralització de la ment segons els factors externs autorregula el seu pensament, i això s'ha de tenir en compte (161-164).
Ell creu que les vivències pròpies, la memòria o les probabilitats d'ocurrència desvirtuen la teoria de la Gestalt, ja que quan som ja adults tots hem arribat a unes estructures lògiques idèntiques de forma de pensament (142-158).
En contra de la Gestalt també objecta que els mecanismes de percepció els tenim innats quan naixem i que tots veiem sempre la forma més simple i organitzem l'aprenentatge de la mateixa manera (153-158).
2. Piaget diu que una estructura no és quelcom estàtic, què vol dir amb això? Doncs si no és estàtica, com és?
El subjecte és el que forma l'estructura i entre aquestes estan en constant regulació, això vol dir que tots arribem a les mateixes estructures (perquè seguim els mateixos procediments d'abstraccions reflexives) (176-179) però per camins diferents i propis de cada subjecte (364).
3. Piaget afirma que només hi ha tres models de comprensió de les estructures, “preformació”, “creació contingent” i “construcció”. Explica cadascun d’ells.
La "preformació" és un model d'estructura tancada, estàtica, feta en totalitat i autònoma construida a partir d'una lògica. És una essència innata i eterna (200).
La "creació contingent" contempla el factor atzar i és gairebé contradictòria al terme estructura, però es crea per contextualització (197-198).
La "construcció" és el que n'extreu el propi subjecte, l'aprenentatge en sí. Es crea a partir del lligam i regulació de totes les estructures (204-207).
4. Al capítol 12 Piaget explica la gènesis de la intel·ligència: fes un esquema identificant les fases principals d’aquesta gènesi.

5. Com és possible que una estructura doni sempre resultats necessaris si una estructura està sempre en autoconstrucció contestant a pertorbacions anteriors?
Un dels mètodes principals per a la formació d'estructures és mitjançant l'assimilació (390). Aquesta característica fa que les situacions es vinculin amb el cos i el medi i es correspongui adequadament i sempre sigui correcte (392-395, 399). Dit d'una altra manera: els nostres sistemes, procediments o mètodes d'aprenentatge són els mateixos, per tant, tot i haver-hi variables, sempre hi ha el mateix resultat d'una manera o altra, així que tots tard o d'hora creem les mateixes estructures.